StudyWithMeenakshi

Search Your Topic Here

Tuesday, June 07, 2016

Banking materials : Major Nationalisations In India

Major Nationalisations In India 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1949 : RBI was Nationalised (RBI was state owned at the time of Indian independence).
1953 : Air India was Nationalised under the Air Corporations Act 1953.
1955 : Control of Imperial Bank of India was acquired by RBI. And Imperial Bank of India became the State Bank of India.
1956 : The Life Insurance Corporation of India was founded in 1956 when the Parliament of India passed the Life Insurance of India Act that nationalised the private insurance industry in India. Over 245 insurance companies and provident societies were merged to create the state owned Life Insurance Corporation.
1969 : 14 Indian Private Banks were Nationalised.
1972 : 106 Insurance Companies were Nationalised into four Insurance Companies.
1973 : Coal Industry and Oil Companies were Nationalised.
1980 : 6 More Indian Private Banks were Nationalised.

Banking Materials : Types Of E-Banking In India

Types Of E-Banking In India
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
E-Banking Can Be Classified Into Three Sections ::
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1.Telephone Banking (The Oldest & Poorest one)
Telephone banking is a service provided by a financial institution, that enables customers of the financial institution to perform financial transactions over the telephone, without the need to visit a bank branch or automated teller machine. Telephone banking times can be longer than branch opening times, and some financial institutions offer the service on a 24 hour basis. From the bank’s point of view, telephone banking reduces the cost of handling transactions by reducing the need for customers to visit a bank branch for non-cash withdrawal and deposit transactions.


2.Internet Banking (or Online Banking)
Online banking or Internet banking allows customers of a financial institution to conduct financial transactions on a secure website operated by the institution, which can be a retail or virtual bank, credit union or society. It may include of any transactions related to online usage.


3.Mobile Banking (Including SMS Banking)
Mobile banking (also known as M-Banking) is a term used for performing balance checks, account transactions, payments, credit applications and other banking transactions through a mobile device such as a mobile phone or Personal Digital Assistant(PDA).

Quiz Based On Railway Budget 2016-17

Quiz Based On Railway Budget 2016-17
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

1. What is the theme of the Rail Budget 2016-2017?
Ans-Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Chalo, Milkar Kuch Karen’
2. What is the name of the proposed long distance superfast train, which will be introduced for unreserved passengers?
Ans-Antyodaya Express
3. Service named Sarthi Seva for senior citizens will be first introduced in which Indian Railways Zone?
Ans-Konkan Railway
4. What is the Targeted Operating Ratio for the Indian Railways for the year 2016-17 in the Railway Budget?
Ans-92%
5. Name the proposed fully air-conditioned third AC service with an optional service for meals?
Ans- Humsafar
6.Llong distance trains for unreserved passengers with facilities such as potable water and higher number of mobile charging points. What these coaches will be called?
Ans- Deen Dayalu
7. In the Rail Budget 2016-2017, a new service named Janani Sewa will be introduced. What is the aim of this service?
Ans-To introduce children’s menu items on trains, baby foods, hot milk and hot water
8. uresh Prabhu announced a new overnight double-decker, air-conditioned train. What is the name of the proposed train?
Ans- Uday
9. What is/are the goal(s) of the Rail Budget 2016-2017?
Ans- 1. Reserved accommodation on trains available on demand and time tabled freight trains
2. High end technology to improve safety record, elimination of all unmanned level crossings and higher average speed of freight trains
3. Semi high speed trains running along the golden quadrilateral and zero direct discharge of human waste
10. As per the Rail Budget 2016-2017, what is the proposed investment for modernization of railway infrastructure to be spent over 5 years?
Ans- 8.5 lakh crore rupees

List Of Current Chief Minister Of States

List Of Current Chief Minister Of States
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. N. Chandrababu Naidu is the Chief Minister of which state? -Andhra Pradesh
2. Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh? - Kalikho Pul
3. Sarbananda Sonowal is the Chief Minister of? - Assam
4. Chief Minister of Bihar? - Nitish Kumar
5. Raman Singh is the Chief Minister of? - Chhattisgarh
6. Arvind Kejriwal is the Chief Minister of? - Delhi
7. Chief Minister of Goa? - Laxmikant Parsekar
8. Anandiben Patel is the Chief Minister of? - Gujarat
9. Chief Minister of Haryana? - Manohar Lal Khattar
10. Chief Minister of Himachal Pradesh? - Virbhadra Singh
11. Name the Chief Minister of Jammu and Kashmir? - Mehbooba Mufti
12. Name the Chief Minister of Jharkhand? - Raghuvar Das
13. Name the Chief Minister of Karnataka? - Siddaramaiah
14. Who is the Chief Minister of Madhya Pradesh? - Shivraj Singh Chouhan
15. Chief Minister of Kerala? - Pinarayi Vijayan
16. Chief Minister of Maharashtra? - Devendra Fadnavis
17. Chief Minister of Manipur? - Okram Ibobi Singh
18. Name the Chief Minister of Meghalaya? - Mukul Sangma
19. Name the Chief Minister of Mizoram? - Lal Thanhawla
20. Name the Chief Minister of Nagaland? - T. R. Zeliang
21. Name the Chief Minister of Odisha? - Naveen Patnaik
22. Chief Minister of Puducherry? - N. Rangaswamy
23. Chief Minister of Rajasthan? - Vasundhara Raje
24. Chief Minister of Sikkim? - Pawan Kumar Chamling
25. Name the Chief Minister of Tamil Nadu? - Jayalalithaa
26. Telangana Chief Minister? - K. Chandrashekar Rao
27. Chief Minister of Tripura? - Manik Sarkar
28. Who is the Chief Minister of Uttar Pradesh? - Akhilesh Yadav
29. Name the Chief Minister of Uttarakhand? - Harish Rawat
30. Chief Minister of West Bengal? - Mamata Banerjee

Digital Projects Launched By Modi Govt

Digital Projects Launched By Modi Govt. :
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. DRISTHI -- Civil Aviation
2. SAMANVAY -- Rural Panchyats
3. DISHA -- Digital Literacy (Bihar)
4. eMUDRA -- Digital Signatures
5. eMIGRATE -- Foreign Employee
6. NOWCAST -- Insurance Web Portal
7. SPEEDPAY -- BSNL Mobile Wallet
8. Vidhyalakshmi -- Govt. For Education Loans
9. SEHAT-- Telemedicine Initiative
10. e Pragathi -- Integrated Governance ( AP)
11. PAHAL-- LPG Give It Up
12. SAHAJ -- LPG online
13. mAsset -- Assets Map of Gram Panchyats
14. Smart MIDC -- Digital Village By Microsoft (Maharashtra)
15. Meebhoomi -- Digital Deposit Of Land Records ( AP)
16. Khoya-Paya -- Missing Children's
17. eBiz -- Single Window For Bussiness Clernace
18. Rishta -- LED Based Street Lighting (Himachal Pradesh)
19. Eshakti -- NABARD Digitalisation For SHGS
20. Internet Saathi -- Google & TATA Supplies Bicycles To Rural Women.

List Of Report Published By Different Organisations

List Of Report Published By Different Organisations
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1.World Investment Report=UNCTAD
2.Human Development Index=UNDP
3.Gender Inequality Index=UNDP 
4.Millennium Development Goals=UNO
5.Global Financial System Report=BIS
6.Global Innovation Index Published=INSEAD
7.World Development Report=IBRD
8.Ease of Doing Business=IBRD
9.Global Talent Competitiveness Index=INSEAD
10.Intellectual Property Rights=WTO
11.The Energy Report & Living Planet Report=WWF
12.Carbon Emission Index=UNFCCC
13.Global Terrorism Index=IEP
14.Global Peace Index=IEP
15.Global Money Laundering Report=FATF
16.World Economic Outlook=IMF
17.Global Competitive Index=WEF
18.Travel & Tourism Index=WEF
19.Environmental Performance Index=WEF
20.Global Information Index=WEF


World development report- IBRD(also known as world bank)
The energy report&likving planet report----WWF
carbon emission index----UNFCC(hq-germany)
ease of doing business---IBRD
world economic outlook---IMF
world investment report---UNCAD
human development index---UNDP
gender inequality index---UNDP
Millenium development goals---UNO
global competitve index---WEF
travel & tourism index----wef
nvironmental performance index---WEF
global info index---WEF
global financial system report---BIS
global innovative index----INSEAD(b-school)
intellectual property rights---WTO
global terrorism report---IEP
global peace index---IEP(institute for economic and peace)
global money laundering report---FATF(f
inancial action task force)..

SSC GK - संविधान के भाग

संविधान के भागों को याद करने के लिए हमे ट्रिक को याद रखना होगा
U Ci F DI में US Bhi UP se आगे है l
1- U Union & Its Territory (संघ और उसके राज्यक्षेत्र) : अनुच्छेद 1-4
2-Ci Citizenship ( नागरिकता) : अनुच्छेद 5-11
3-F Fundamental Right (मूल अधिकार): अनुच्छेद 12-35
4-Di Directive Principles of State Policy IV A (राज्य के नीति निर्देशक तत्व): अनुच्छेद 36-51
5-U Union (संघ) : अनुच्छेद 32-151
6'S State (राज्य) : अनुच्छेद 152-237
7-B Deals with States in Part of B of its schedule (पहली अनुसूची के भाग ख के राज्य): अनुच्छेद 238
8-U Union Territory (संघ राज्यक्षेत्र): अनुच्छेद 239-241
9- P Panchayatsपंचायत : अनुच्छेद 242-243
10-S Provision for Schedule & Tribal Area (अनुसूचित और जनजाति क्षेत्र) : अनुच्छेद 244-244
Parts added after 1950: (1950 के बाद शामिल किये भाग )
IVA Directive Principles of State (मौलिक कर्तव्य )
IX A Municipalities (नगरपालिकाएं)

Friday, May 13, 2016

Current Affairs Quiz May 2016

Current Affairs Quiz of 1-2 May 2016
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. SIDBI has recently signed MoU with which SAARC regional centre for mutual cooperation and collaboration? Ans- SAARC Development Fund (SDF)
2. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana will be launched from which district of India?
Ans- Balia
3. Which state has launched Chandranna Bima Yojana?
Ans- Andhra Pradesh (Under the scheme any insured worker who meets an accidental death and permanent disability will be paid 5 lakh rupees. That worker who suffers partial disability will be paid a sum of 3 lakh rupees.)
4. Who is the author of the book “Param Vir: A War Diary”?
Ans- Manju Lodha
5. Which Indian-American journalist has won the 2016 Edgar A Poe award?
Ans- Neela Banerjee
6. ‘Adi Praman’, an online app, has been launched by which state government of India for tribal caste validity certificate ?
Ans- Maharashtra
7. Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located in which state of India?
Ans- Odisha
8. The book “Great Acceleration: How the World is Getting Faster, Faster” is authored by whom?
Ans- Robert Colvile
9. Archery World Cup was held at which place?
Ans- Shanghai, China
10. Which is India’s first Scorpene-class submarine which was recently launched for sea trials?
Ans- INS Kalvari


Current Affairs Quiz of 5th-6th May 2016
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Name the off-shore patrol vessel (OPVs) that was launched by Goa-based defence shipyard, Goa Shipyard Limited (GSL)?
Ans- ICGS Shaurya
2. Which veteran film personality has been honoured with a special statue by the Switzerland government?
Ans- Late director Yash Chopra
3. Who has been appointed as Chief of the Naval Staff?
Ans- Vice Admiral Sunil Lanba
4. Who was appointed as Chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?
Ans- Kumar Rajesh Chandra
5. Which country gave its in-principle approval to Reliance Power for its first phase of 750-MW gas-based power project?
Ans- Bangladesh
6. The world's largest unmanned surface vessel that was tested by United States of America (US) Navy in San Diego named as.......?
Ans- )Sea Hunter
7. Name the organization whose fundamental principles of official statistics got the approval of Union Cabinet?
Ans- United Nations Organisation (UNO)
8. The European Central Bank will permanently end production and issuance of which banknotes?
Ans- 500 euro
9. Who won 2016 Commonwealth Short Story Regional Prize?
Ans- Indian author Parashar Kulkarni
10. Name the Committee that give its recommendations on Yoga Education in Universities ?
Ans- H R Nagendra


Current Affairs Quiz of 7th-8th May 2016
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Who was re-elected as Prime Minister of Ireland?
Ans- Enda Kenny
2. Who wrote the book titled Shashi Kapoor – the Householder, the Star?
Ans- Aseem Chhabra and Karan Johar
3. Which country’s communication satellite “JCSAT-14” has been successfully launched by SpaceX?
Ans- United States
4. Which Bank has announced its new tie-up with National Australia Bank (NAB) for online inward remittance from Australia at competitive rates.?
Ans- South Indian Bank
5. The World Athletics Day is observed on which date?
Ans- May 7
6. Who has been elected as the first Muslim Mayor of London?
Ans- Sadiq Khan
7. The Indian Army’s battle exercise “Chakravyuh-II” has started in which state of India?
Ans- Rajsathan
8. Who has successfully launched Japanese JCSAT-14 communication satellite into the space?
Ans- SpaceX
9. Who won the Asian Kabaddi Championship 2016 (Circle Style)?
Ans- Pakistan
10. Who was appointed as head coach of Pakistan Cricket Team by the Pakistan Cricket Board?
Ans- Mickey Arthur


Current Affairs Quiz of 21st-22nd May 2016
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Who was appointed as UN special envoys for El Nino, Climate?
Ans- Mary Robinson, Macharia Kamau
2. Who was elected the president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
Ans- Anurag Thakur
3. Which state government of India has launched PEHAL programme for raising education standards?
Ans- Himachal Pradesh
4. Who is the author of the book “Dr. Ambedkar: Life and Mission”?
Ans- Dhananjay Kheer
5. Who is the author of the book “Curfew in the city”?
Ans- Vibhuti Narain Rai
6. Srabani Nanda is associated with which sports?
Ans- Racing
7. Which Emmy award-winning English-born actor died at the age of 96 recently?
Ans- Alan Young
8. Turrialba volcano which erupted recently at which place?
Ans- Costa Rica
9. Union Government launched an indigenously developed affordable faecal incontinence management system. It is called as.......?
Ans-Qora
10. The Red Line campaign that was in news related to.......?
Ans- Misuse of antibiotics
11.Which city hosted the 1st World Conference on Tourism for Development?
Ans- Beijing